Nærmere

Industridesign,1 semester, 2014

Individuelt prosjekt

Samarbeidsbedrift : Orkla

Veiledere/lærere:  Steinar Killi

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Vinner av Orkla Innovasjonspris, GULL, 1 plass- 250 000 NOK

Ved semesterstart høst 2014 fikk vi en spennende brief fra Orkla: 

Identifisere problemer og /eller forbedringspotensi­aler og å skape innovasjon­sideer for dagligvarepro­dukter (Orkla kategorier) hvor pakning og design spiller en sentral rolle i å skape en enklere hverdag for forbruker. Det kan være forenkling gjennom helt nye produkter eller forbedringer av eksisterende produkter.

Det ferdige designet og tankene bak det endelige resultatet er konfidensielt fordi jeg var så heldig å vinne Orklas Innovasjonspris som ble lansert ved semesterstart og 250 000 kr. Orkla kjøpte rettighetene til konseptet. Dette var en konkurranse med 72 deltakere fra NTNU, HIOA og AHO.

Her kan dere se noen bilder fra prosessen, modeller/mockups og eksperimenteringer jeg gjorde i startfasen. Det er ikke mulig å forstå det endelige resultatet ut ifra dette. Orkla har jobbet med å videreføre og utvikle konseptet.

Metoder

De viktigste metodene og stegene i denne designprosessen: 

  • Kartlegging av Orklas sortiment

  • Observasjon og analyse av: 

    - Varesortimentet i butikkhyllene

    - Brukeroppførsel 

    -  Bruk/konsumering av produktene/matvarene

  • Marked- og konkurrentanalyse

  • Idé-generering, konseptutvikling

  • Inspirasjon, trender og tendenser i samfunnet

  • Utforsking av/og eksperimentering med:

    - Materialer (spesielt smarte materialer)

    - Form og formspråk

    - Taktilitet

    - Visuelle uttrykk og persepsjon

  • Brukerintervjuer og testing

  • Funn og innsikt

  • Utvikling og testing av fysiske mockups/strukturelle modeller

  • Ferdigstilling og kommunikasjon

Refleksjon og lærdom

3 innfallsvinkler : Problem - løsning - mulighet

I dette kurset fikk vi i oppgave å utvikle tre konsepter med tre ulike utgangspunkt: Problem, løsning og mulighet. Dette var basert på artikkelen: Towards Happiness: Possibility-driven design av Pieter Desmet og Marc Hassenzahl. Hensikten var å få ny kunnskap om måter å angripe en designbrief på, og for å se om dette kunne generere nye spennende løsninger i våre prosjekt.

  • Problemdrevet: Fokuset er rettet mot problemene for å finne løsningen. Målet er en fremtidig bedre tilstand enn i dag. Her kan man unngå,løse ,fjerne eller nøytralisere det negative.

  • Løsningsbasert: I den løsningsbaserte retningen starter man med ønsket løsning/resultat. En slags “ingrediens” eller allerede eksisterende element man ønsker å ha med i produktet.

  • Mulighetsdrevet: I denne retningen fokuseres det på muligheter (possibilities) og hvordan skape glede hos kunden? Hvordan designe et produkt som gjør folk glade?

Denne måten å starte et prosjekt på var veldig nyttig for å raskt komme opp med mange ulike ideer og konsepter, og det er en metode jeg har brukt aktivt i senere prosjekter. 


To steg tilbake

En stor lærdom i dette prosjektet er at noen ganger må man gå to steg tilbake for å komme inn igjen på riktig kurs. Innsikten jeg hadde opparbeidet meg og utforskingen jeg hadde gjort hadde så langt i prosjektet pekt mot en spesifikk produktkategori som jeg da skulle designe et forslag for, men få uker før innlevering endret jeg produktkategori. Det jeg hadde funnet løste mer funksjonelle utfordringer og var mer innovativt i denne nye kategorien. Denne helomvendingen var litt skummel å ta på dette tidspunktet, men den var nødvendig og gav best resultat.

Se til månen

I løpet av dette prosjektet så jeg til helt andre, i utgangspunktet urelaterte, områder for inspirasjon til prinsipper og løsninger for måter å gjøre ting på. Dette ga meg innsikt i at det kan være hensiktsmessig å se langt ut over det produktsegmentet/kategorien du skal design noe i for å designe noe innovativt.


Next
Next

Hylla og Leaf