mindre.jpg

Levebrød

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Industridesign,1 semester, 2013

Veiledere/lærere: Nina Bjørnstad, Vera Pahle, Hans Gerhard Meier

Vant pris for Form og Uttrykk på AHO WORKS, sponset av Bonytt

Omtalt i Bonytt og stilt ut på Hvalfangsmuseet

Hvalfangst.jpg

Skutt, pumpet opp, påsatt merkeflagg


En kunstnerisk tolkning av hvalfangst og Vestfolds historie

DA: Hvalen ble skutt, pumpet opp, så merket med et flagg tilhørende båten eller kokeriet, som nå eide hvalen. I dette øyeblikk var levebrødet sikret. Nå hadde de mat på bordet til familien hjemme. 

NÅ: Når brukeren har brød i fatet og legger kjøkkenhåndkle over, er det en parallell til da flaggspissen ble stukket nedi hvalen. Begge representerer mat på bordet, levebrødet er sikret.

Foto: Hentet fra Hvalfangsmuseets arkiv, Ukjent fotograf

Valgt konsept_ferdig_.jpg

Mitt hjemsteds fylke, Vestfold, har en lang tradisjon og historie knyttet til hvalfangst. Norge var i 1920/30-årene preget av stor arbeidsledighet og økonomisk krise. I disse årene ek­spanderte hvalfangsten kraftig. Be­hovet for arbeidskraft, og de store verdiene som ble ført tilbake til hvalfangerregionen, førte til at krisen ram­met langt svakere i Vestfold enn ellers i Norge. I Vestfold påvirket den sesongbetonte næringen kulturelle, økonomiske og politiske forhold. Og det fikk kraftig innvirkning på levesett, familieliv, samfunnsliv og mentalitet. Hvalfangst var levebrød for mange i Vestfold. (1)

Blodig egoisme

I den samme historien finner vi elementer av imperialisme, utnyttelse av mennesker, fordommer og rasisme. Det var også manglende forståelse for at havets ressurser ikke var utømmelige. Dette resulterte i at verdens største dyr, blåhvalen, nesten ble utryddet.(2, 3)

Dette prosjektet er et diskursivt prosjekt som oppfordrer til refleksjon over tidligere tiders valg og konsekvensene av disse.

350dpi fra siden rgb.jpg

Form og uttrykk


Formen på fatet Levebrød er inspirert av hovedformen og furene på en hval. Disse strømlinjeformede buene beveger seg langs hvalens kropp. Fargen er lys grå-blå, inspirert av hvalens egen farge. Fatet er frest ut i eik, som er en typisk tresort for Vestfold. Kjøkkenhåndkledet er inspirert av merkeflaggene som de stakk ned i hvalen. Derfor har det et litt røft, krøllete og slitt uttrykk. På forsiden av flagget er det en kopi av et av merkeflaggene fra Hvalfangstmuseets samling, der står det: B 5. Dette refererer trolig til hvalkokeriet Balaena og hvalbåt nr 5 i fangstekspedisjonen.

Levebrød - en skulptur, suvenir, bruksgjenstand og historieformidler

Levebrød er et eksempel på et produkt i serien Heimatt med stedsspesifikke design- og bruksgjenstander som formidler særegne historier om byer og steder i Norge. Ved å løfte frem lokalhistorie og tidligere menneskers liv og arbeid, kan det skapes stedstilhørighet og interesse for de som kommer derfra og tilreisende. Videre kan disse historiene flytte inn i hverdagene og husene våre, gjennom bruksgjenstandene.

Foto: Bjørn Inge Karlsen

Previous
Previous

Com-On – Communicative Onboarding Process

Next
Next

SAGA Brand Experience Manual